”Verkligt fritt arbete – som att komponera – är på samma gång det mest förbannade allvar, den mest intensiva ansträngning” – Sven- Eric Liedmans favoritcitat av konstnären Karl Marx vars verk Liedman översatt under 50 år av sitt liv. Arbetet redovisas i Liedmans nysläppta bok ”Karl Marx. En biografi” som Malena Rydell recenserar i DN idag. Verket bygger på det mesta som skrivits om Marx men Liedman har gjort ett grundligt utrensningsarbete. ” – sikten ska inte skymmas av för mycket biografiska detaljer.” Liedman koncentrerar sig på Marx 1800-tal.

” Det är viktigt, skriver Liedman, att framhålla Marx karaktäristiska individualism, så olik den ansiktslösa kollektivism som kännetecknade Kommunistkina och Sovjet. Det är bara genom andra som hon kan bli en individ, det är bara genom samhället som hon kan bli en egen och egenartad människa.” När andra nationalekonomer under samma tid hävdade att människan var en lat ( Hanne Kjöllers fortsatta högerinställning) varelse som måste tvingas till arbete såg Marx henne som en social varelse.

Mycket intressant läsning ,måste jag säga. Denna gränsskiljare mellan högerns och vänsterns syn på människan vi alltid kommer att få leva med. I veckan har det höjts röster om skattechocker från de rika.

Annonser