Facebook är en anslagstavla dit man går och spikar upp något som andra har skrivit. Jag hade konto för några år sedan och har tänkt skaffa ett igen för att följa några grupper som annonserar sina grejer där. När jag kollar på Ivars konto ser jag bara en massa inlagda texter. Anledningen till att jag startade min blogg för två år sedan var att jag ville lära mig att formulera mina tankar i skrift. Ibland har jag lagt in andras gods. Ofta har det varit tider av formuleringstorka. Jag sitter också ensam vid min dator och skriver, precis som alla andra som delar texter på FB och får beröm och smileys för besväret. Det som uteblir är diskussionen. Kommentarer förekommer sällan. Vi använder korta snabba symboler. Det blir ett godkännande men knappast så mycket mer.

Ensamheten framför datorn är bra. Vi får ett skydd mot världen. Ett visir som vi kan dölja våra medelmåttiga tankar bakom. Det går ju inte att sitta i ett rum och samtala om vad andra har skrivit.” Vänta!jag ska bara läsa upp den här artikeln om nätpedofiler på Vattenfall, skitbra…”, ” jamen, hinner jag läsa min text från Expressen om hur du förbereder dig för dikesförlossning?”

Vi längtar efter samtal i små grupper där vi lyssnar på varandra och hakar i den andres synpunkter. Bekräftar och bemöter. Felet är att vi är så ensamma.

I dag har det varit många artiklar och texter om händelserna på andra sidan Atlanten. Vi bor inte där men vi verkar bry oss mer om det som händer där än hemma. I går försökte AKB göra en statskupp. Den misslyckades tack vare Centerns nyktra ledarskap. Vi får ju vara tacksamma för det men efter september 2018 lär det väl låta på samma nationalistiska vis som det lät i Washington idag. ”Vi ska göra Sverige stort igen”, ”Vi ska göra Sverige stort igen”, ” Vi ska göra Sverige stort igen”; och HUR det ska gå till lär vi aldrig få veta. Sverigedemokraterna kommer att ta över kulturdepartementet och vi får lära oss dansa oxdans iförda nationaldräkter medan vi sitter och knappar in koder på våra mobiler.

Jag tror att vi vill träffas och prata om det här innan det är för sent.

Annonser